Lourdes

dag 8 en 9 27/28 augustus

Onze camping bevindt zich 700 m. van de hoogste kathedraal in Lourdes, die zich op zijn beurt weer boven de grot (het centrum waar alles om draait) bevindt.
De weg ernaar toe met de fiets is even snel als eenvoudig; eigenlijk alleen een beetje rechtdoor.

We fietsen ernaar toe als ”den Duuk” staat en wij weer een beetje bijgekomen zijn van de rit. Dat gaat ook allebei heel snel, want zo’n uitputtingsslag is dat echt niet!😃 Het inchecken is nog het lastigste onderdeel vanwege het tempo van de bejaarde intakers en de omslachtigheid waarmee alles wordt uitgelegd.
De hele entourage straalt de overdadige rijkdom van de katholieke kerk uit, maar wat het meeste opvalt is de rust van de vele bezoekers. Het is overal stil, er wordt fluisterend gesproken/gebeden en een groepje van drie personen zit zelfs zachtjes het “Ave Maria” te zingen. Het kan de vergelijking aan met een tempelcomplex in Azië en toch vind ik het hier ”vreemder” dan daar en ik krijg niet helder waar hem dat in zit.

De processie van 21.00 uur skippen we vandaag: die pikken we morgen mee.
Vanavond blijven we op de camping eten en houden daarna lekker ons gemak.

Zondag.

Tegen 10 uur parkeren we de fietsen weer op het ons bekende plekje boven bij de kathedraal en nadat we even in de mooie bovenkerk zijn geweest, gaan we snel naar beneden naar de grot. Daar begint net de mis van 10.00 uur. We volgen het gebeuren een klein half uurtje. Alle aanwezigen (!) – behalve wij, zo lijkt het – kennen de teksten en de liederen, of ze nu uit India of Afrika of Europa komen. En de meeste mensen maken een diep-gelovige indruk.

We wandelen nog wat rond op het gigantisch grote complex en raken verzeild in een tot kerk omgetoverde industriële hal, een kaarsenverkoop en -opsteekplaats (prijzen vanaf € 3,50 en mensen kopen ze bij bosjes), en een diarama over de geschiedenis van Bernadette de Soubiroux.

Dan vinden we het religieuze gedeelte voor de ochtend wel genoeg en gaan boodschappen doen bij E.Leclerq en daarna lunchen we in het centrum. Op de terugweg loopt Peter nog ”even” de kruisweg; vanwege de hitte een echte kruisweg.

De middag besteden we aan bellen, puzzelen, bloggen en radio Formule 1 luisteren. Wel in de schaduw op onze heerlijke plek hier: het is flink warm in Lourdes…🌞😎

Vanavond gaan we nog even naar de processie kijken en dan rijden we morgen naar de Spaanse Noordkust; een beetje zeewind vangen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Lourdes

Reacties zijn gesloten.