Jajce

25/26/27 juni

Van Mostar zijn we naar Jajce gereden. 

Het lijkt op de kaart een “moeilijke” weg (veel bochten en dan vermoed je ook veel klimmen en dalen), maar het valt reuze mee. Sterker nog, het is een schitterende tocht, grotendeels langs een rivier met mooie panorama’s.

In Jajce lijkt het even mis te gaan. We volgen toch echt het bordje camping Plivsko Jezero, maar komen op zo’n smal weggetje uit en uiteindelijk op een hellende driesprong en dan weten we het niet meer. Gelukkig komt er van “beneden” een auto aan. De chauffeur is zo vriendelijk om zo ver mogelijk aan de kant te gaan staan en weet desgevraagd te vertellen dat we ook naar “beneden” moeten rijden en dan ligt er rechts om de hoek een camping. Pfff….dat loopt goed af! (Peter was al uitgestapt om te voet te gaan verkennen welke van de drie smalle weggetjes we moesten hebben, want ergens omkeren is geen optie!)

De camping zelf verrast ons: enorm grote plekken en heel weinig kampeerders. 

Een Duitse kampeerder weet ons te vertellen dat de plaats tegenover hem de allerbeste is, want de hele dag schaduw van de grote hoge bomen.

We twijfelen geen seconde meer en het is een heerlijke plek, dichtbij het goeie sanitair en het restaurant dat elke dag vannaf 16.00 uur open is.

Nog dezelfde middag fietsen we naar het dichtbij gelegen meer en vinden een mooi terras waar we genieten van zon (vanuit een schaduwrijke plek), meer en alles wat zich rondom het meer afspeelt. 

Op de weg ernaar toe komen we ook langs een “complex van watermolentjes”, houten huisjes waaraan de onderkant watermolens zitten die aangedreven worden door de tientallen watervallen die eronderdoor stromen. Beter kan ik het niet uitleggen, maar de foto’s spreken voor zich. Dit complex wordt blijkbaar vooral bezocht door Saoudische toeristen, getuige de kledij van de bezoekers. 

De volgende ochtend is Peter al weer vroeg in zijn sportkleren: volgens zijn loopschema moet hij vandaag 3 x 10 minuten hardlopen, met enkele minuten tussendoor om op adem te komen. En, weer haalt hij het! Knap hoor, want ook ‘s morgens is het al behoorlijk warm zo gauw de zon opkomt!

We zijn actief deze ochtend, want we spannen ook nog een waslijn, doen een handwasje; pompen de fietsbanden op (blij met mijn elektrische Donrox fietspomp!) en als tegen elf uur de was aan de lijn hangt, fietsen we naar de dichtstbijzijnde watervallen. Wat een prachtig gebied is dit!

Ook de waterval in het stadje zelf is de moeite waard. 

Op de terugweg gaan we even langs de grote Super die hier op zondag ook gewoon  open is, kopen een paar spiesjes en een stukje kip die we thuis op de grill doen. Heerlijk campingleven!

Van de middag zelf kan ik niet zo veel vertellen: die heb ik voornamelijk slapend doorgebracht….

De laatste dag in Jajce is weer een behoorlijk warme. Peter maakt ‘s morgens een flinke wandeling naar het dorp zelf en bezoekt de catacomben. Ik hoef er geen spijt van te hebben dat ik die gemist heb.
Hij loopt nog even de Super binnen en komt met de lunch terug! 

Intussen doe ik een poging om de reiger die we zagen in een bovenmeertje van wat watervallen, op papier vast te leggen. Het wordt een koereiger. De reiger met de korte nek.😉

‘s Middags stappen we nog even op de fiets om naar het meer te gaan kijken. Of we ook nog in een bootje stappen om een stuk op het meer te varen, weet ik morgen te vertellen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Een reactie op Jajce

Reacties zijn gesloten.