Ioannina

  • rectificatie 1 en 2

Het incident met de uitgebrande gisteren was niet in Griekenland, maar nog net voor de grens in Albanië;
De auto vóór ons is een Punto; van de uitgebrande auto is het merk tot nu toe onbekend.

Als we opstaan is het heiïg boven het meer, maar de zon wint! We fietsen naar het centrum om in het oude gedeelte achter de stadswal te gaan kijken. de toeganspoort is heel mooi, maar daarachter valt het ons tegen. Gewone straatjes zoals je in elk dorp ziet. Maar Peter wil nog even omhoog klimmen, want daar is een oude moskee en naar even later blijkt een hele mooie, met een museum en mausoleum van Aslan Pasha. Gouverneur in het begin de 17e eeuw. Dit heerschap was zeer geliefd omdat onder zijn bewind de Turkse heerschappij tot stand kwam na een overwinning op Diónisis Filósofos (wie kent hem niet?). Hij had een groot harem van dames én heren, maar dat was minder gezellig dan ‘t klinkt. Zo liet hij zijn eerste vrouw vermoorden omdat ze vreemd was gegaan met zijn zoon.
Van lieverlee verdampte zijn populariteit en tenslotte werd hij zelf vermoord (min of meer in stukken gehakt). Bij de Aslan Pasha moskee staat ook zijn mausoleum. Het ziet er zeer pover uit.

We rijden terug naar de camping om een paar uurtjes te lummelen en tegen de avond nemen we de pont naar het eiland dat in het Pamvotis meer ligt. Het is klein, maar bewoond; het is eigenlijk een toeristendorpje geworden met bijbehorende souvenirwinkeltjes; jammer! Er is wel een bijzonder mooi byzantijns kerkje.

‘s Avonds eten we bij Poco Loco, een Mexicaans restaurant. Inderdaad een gekke tent met veel te veel, veel te mooie, veel te sexy geklede serveersters die – zolang wij er zijn – niet meer te doen hebben dan een paar tafeltjes te bedienen en mooi te paraderen en te glimlachen.

Morgen verder naar Meteora (met zijn kloosters in de rotsen):en daarna gaan we langzaamaan weer naar het Noorden, waar het inmiddels ook goed op temperatuur is heb ik begrepen…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.