Auytthaya

‘s Morgens laten we ons met een tuk tuk naar de “Floating Market” brengen.
Pal tegenover de ingang ligt een olifantendorp en tot mijn verbazing zijn er nog steeds toeristen die zich in een zetel op de rug van een olifant willen hijsen voor een plezierrit. Jammer!

We varen eerst in een boot rond de floating market die mij in eerste instantie wat tegenvalt, omdat er weliswaar wat verkoopboten tegen de kant liggen, maar het merendeel van de handel vindt toch echt op de walkant plaats. We zijn vroeg, dus het is er nog erg rustig. Heerlijk om eens ongehinderd langs de winkels te wandelen. Het hele “dorp” is ingesteld op toeristen, maar nergens worden de waren op een hinderlijke manier aangeprezen. Zo gauw je een winkel passeert scandeert de verkoper/verkoopster haar standaardzin “Everything for 100 Bath” of – de iets slimmere – “Each thing 100 Bath!”
De koffie die we er drinken bezorgt me bijna een maagkwaal en ik kom niet verder dan 2 slokjes (hier moet persé een verkleinwoord staan!)
We passeren ook nog een stand waar een jeugdensemble musiceert. Aandoenlijk om het meisje bij de donationbox te zien: zo toegewijd!


Om 11.30 is er een cultural show op het centraal gelegen eiland binnen de markt. Ik vermoed dat het een dansshow zal worden van mooie meiden met lenige handen in kleurige gewaden, maar niets is minder waar! Het wordt een keihard spektakel zonder dans met veel geweld. Hier wordt een strijd verbeeld die hier in Ayutthaya heeft plaatsgevonden. Het is een hevig gevecht met zwaarden, met slagwapens en zelfs met geweren. Er worden heel wat strijders  mishandeld en er worden kelen doorgesneden. Eén lijk wordt gewoon over de brug het water ingekieperd. Het acteerwerk is van hoog niveau. Als een man vlak voor mijn ogen behoorlijk wordt afgetuigd, roep ik op een gegeven moment “stop it”, maar mijn roep verdwijnt in het niets bij al het wapengekletter en gekreun van de soldaten.
Na de lunch pak ik weer een paar uur rust voor mijn enkel, waarmee het al een stuk beter gaat.

Aan het eind van de middag fietsen we wat door het park en over gigantisch grote avondmarkten.
We zijn nu voor de tweede keer in Ayutthaya en natuurlijk herkennen we dingen en zoeken die ook op (zoals het Pad thai- restaurant),  maar we hebben toch weer veel nieuwe ervaringen opgedaan.
Ayutthaya blijft de moeite waard.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.