2 dagen Pula

De eerste verkenningsdag gaan we als eerste naar de Arena, een ovaalvorming Amfitheater dat aan de rand van het centrum ligt. Ik vind het altijd indrukwekkend om te zien hoeveel er bewaard is gebleven na zo’n lange historie.

Daarna zien we de kathedraal (alleen de buitenkant, want morgen pas weer open voor publiek) en we rijden naar boven naar de burcht. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Pula-stad. Met een lift kunnen we een uitstapje maken naar het ondergrondse gangenstelsel dat aangelegd is om tijdens de 1e wereldoorlog de inwoners een veilig onderkomen te bieden: Zerostrasse.

Het hoogtepunt voor mij is het bezoek aan het Olijfoliemuseum, inclusief proeverij.

Wat weet ik weinig over olijven.🫒 

Zo is er één olijf: de groene. De rodere en zwarte druiven zijn alleen maar langer aan de boom blijven hangen en dus verder gerijpt.

De beste olijfolie wordt geperst uit de groene druiven: extra vierge. Uit de groene druif wordt bij die eerste persing het minste olie gehaald, maar die is dan ook van de beste kwaliteit! Hij ruikt naar vers gemaaid gras, groene appels en heel fruitig én hij bevat heel weinig vet. De persingen uit druiven die langer gerijpt zijn, leveren meer olie op, maar de kwaliteit wordt steeds minder. De olie die uit de meest gerijpte en gevallen zwarte olijven wordt geperst, wordt eigenlijk alleen maar gebruikt als lampolie. De olie van iets mindere kwaliteit wordt vaak gemengd met een beetje vierge, precies tot hij weinig genoeg vet bevat om als vierge verkocht te mogen worden. Maar, de kenner ruikt en proef het: weinig frisse (gras- en fruit)geur en toch nog vettig.
Of ik het nou voortaan ook kan ruiken en proeven is de vraag, maar daar ter plekke is het overduidelijk!

Het is het beste als de olijven geperst worden waar ze geplukt worden, maar het moet sowieso binnen een straal van 40 km. gebeuren (niet te veel kwaliteitsverlies door de “reis”) en binnen 48 uur na het plukken.
2 a 3 theelepeltjes per dag is goed voor je gezondheid (tegen hart- en vaatziekten, tegen botontkalking en het bevordert de magnesiumopname).

Nou, dat was een leerzame middag hoor!

De tweede dag rijden we verder door naar de dagelijkse markt, een markt als bij ons, – groente, fruit, noten – aangevuld met , Ajvar, truffels en olijfolie. Voor de vis moet je binnen in de naastgelegen markthal zijn. Het is een lokaal gebeuren en je vindt er opvallend weinig toeristen. Die zijn er weer wel bij de Tempel van Augustus aan een plein dat vroeger het oude Forum was. De tempel van Augustus is eigenlijk maar een kwart van wat er oorspronkelijk aan paleizen aan het plein lag. We zijn verrast door de gezellige straatjes en de sfeer die in dit stadsdeel heerst: totaal anders dan die van gisteren.

Tegen de avond vinden we een plekje op de stenen aan het strand: uit de wind en in de zon en de zonsondergang zien we op het terras aan zee. 
We hebben dan inmiddels al wel besloten dat we morgen 36 km naar het noorden gaan, naar het plaatsje Rovinj.

En nu we toch zo romantisch de zonsondergang bewonderen, breng ik ook maar ter sprake dat ik het wel een goed idee vindt om a.s. week te gebruiken om zo zoetjesaan weer naar huis te gaan. Dat is wel een week eerder dan we in gedachten hadden, maar het weer wordt na het weekend weer stukken minder (veel kouder en met veel regen) en daar ben ik onderhand wel klaar mee. 

Peter is het er roerend mee eens: we zien wel hoe lang we er over doen. Is het mooi dan blijven we nog wat hangen, is het niks dan tuffen we terug. 

Eerst maar eens een zonnig weekend in Rovinj tegemoet!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op 2 dagen Pula

Reacties zijn gesloten.