Letland-Riga

We zijn nog maar net geland -’s avonds 22.00u. plaatselijke tijd en dus een uur later dan in Nederland- of ik vind het al verrassend.

Het vliegveld ziet er heel modern uit; de koffer rolt bijna binnen een kwartier van de band en de taxichauffeur is behulpzaam (en zwijgzaam, dat wel) en brengt ons met gezwinde spoed naar het Garden Palace Hotel. Dat ligt in het oude centrum en het is niet zo luxe als de naam zou kunnen vermoeden. Maar, netjes en goed genoeg voor een paar nachten.

Omdat het voor ons vroeg aanvoelt, besluiten we nog een verkennend blokje om te lopen. Onze achterbuurman Ala blijkt een fantastische barkelder te hebben met lekker eten, life-muziek en veel volksdansachtig dansende jongelui. Omdat de keuken net gesloten is – 23.00 uur – kunnen we alleen nog wat barfood bestellen, maar dat is me toch lekker bij het glaasje wijn en een pint bier! Vooral de donkere met knofloop geroosterde broodreepjes zijn om je vingers bij af te likken.

 

Na een uurtje houden we het voor gezien en hebben zin in de komende dagen in Riga.

Dag 1:

Peter schrijft op Faceboek:

“Je verwacht van een gids dat hij (of zij) vol trots vertelt over de gebouwen. Maar deze dag is dat anders. Onze eerste gids, Keespers, wandelt met ons, en twintig anderen, door het oude gedeelte van Riga en vertelt over de geschiedenis van de stad aan de hand van een tiental gebouwen. Hij laat het verleden leven met verhalen die vertellen over overheersing, macht, indoctrinatie of verdisneysering. De oudste woningen van de stad zijn niet gerenoveerd, maar gewoon opnieuw nagebouwd. De Soviets hebben de geschiedenis opnieuw herschreven. De Duitsers, de Zweden, de Nederlanders, allemaal komen ze voorbij. En na twee uur kijken we ineens heel anders tegen het historische centrum aan. Alle verhalen zijn doorspekt met een humorvol cynisme ten opzichte van de vele bezetters van het land. Zoals het lelijke donkergrijze gebouw dat door de Russen is gebouwd om popconcerten toe te staan. Dat werd uiteindelijk een groot succes. Maar na de omwenteling, en de onafhankelijkheid, werd het overbodig . “Communism created rock, capitalism killed it.” De fietstocht in de middag gaat door enkele buitenwijken van de stad. Onze gids kan het niet nalaten om de erfenis van het communisme te benadrukken. We zien Stalin’s verjaardagscake. We horen vertellen over het geldverspillende project dat een bibliotheek moest worden. Een lelijke televisietoren doet de Eiffeltoren verbleken. We leren hoe het vrijheidsbeeld van Letland door de Soviets werd ingekapseld en gebruikt als propaganda voor het communisme. Na afloop praat ik nog even na met een Roemeense toerist. Hoe heb jij de tocht ervaren? We hebben dezelfde route gefietst, dezelfde verhalen gehoord, maar toch een totaal verschillende beleving gehad. Voor mij was het soms shockend. Voor hem was het juist heel herkenbaar en bevrijdend. Die Russische heilstaat was dus toch niet zo ideaal als hij dat op school had geleerd?”

Art nouveau

 De Hollandse straat

Plafond in een van de vele kerken van Riga

De gevaarlijkste plek van Riga, een tunneltje dat de bijnaam Un-dressingroom kreeg, omdat daar altijd wel iemand beroofd werd van zijn/haar kleding of schoenen. Wij kwamen er zonder kleerscheuren onderdoor….

’s Avonds eten we bij Oom Wanja, een Russisch restaurant. We laten ons leiden door de adviezen van de ober want zelf hebben we niet zo veel verstand van de Russische kaart, behalve dat we Borsj willen eten: de beroemde bietensoep. Als hoofdgerechtje stelt hij vlees-‘en visdumplings voor. Nou, dan is hij bij ons aan het goede adres: dat doen we! En dan de drankjes: een hoofdstuk apart. We bestellen een roodkleurig voorafje (wijzend naar het voorafdrankje van onze buren): “Ja, dat is lekker, 35% met een lekker bessensmaakje” zegt de ober enthousiast “En bij het eten een lekker lokaal biertje van de tap?”

Hij brengt alle bestelde drankjes in één keer en meer: er komt ook nog een amuse met een homemade Horsereddisch (mierikswortel) wodka op tafel! En die is lekker!!!!

Het is heel goed dat we echt lang moeten wachten op het hoofdgerecht! We krijgen zo voldoende tijd om de soep (Hmmm) en de drankjes weg te werken en zelfs nog een potje te kaarten! De ober komt zich op een gegeven verontschuldigen omdat het zo lang duurt (er blijkt een heel groot gezelschap in de kelder te dineren). Wij zeggen dat wij ons prima amuseren en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, waarop hij ons nog maar eens een Horsereddisch wodka komt brengen. Kortom: we hebben een topavond!

Dag 2

Vandaag gaan we zonder hulp op stap. We beginnen bij het busstation waar we buskaartjes kopen voor morgen. We rijden dan naar het vliegveld om ons huurautootje op te halen, waarmee we onze toer door Letland gaan maken. Het busstation ligt vlakbij de markthallen en een grote open markt, die weer doorloopt op een Strijp-S achtig complex. Dit is leuk om te bezoeken! Natuurlijk hebben iets soortgelijks eerder en elders gezien, maar dit is zo netjes en de sfeer is zo relaxt! We drinken een “slow-coffee” uit Kenya bij een zeer enthousiaste verkoopster die niet te beroerd is om  het “roastingproces” en het inkoopbeleid van deze nieuwe formule uit de doeken te doen. Wij luisteren aandachtig en slurpen ondertussen een verrukkelijke kop koffie weg.

Slow coffee

De vishal

Een van de houten huizen in Riga; ze verdwijnen langzamerhand, maar hier hebben ze toch nog pas een stuk regenpijp vernieuwd.

Aan de overkant bezoeken we het Ghetto- en holocaust Museum. Ik vind het heel beklemmend en indrukwekkend. Er staat o.a. een treinwagon en een huis zoals dat in het Riga- ghetto stond. In een half jaar tijd zijn er in Letland 72.000 Joodse medeburgers vermoord en hier slagen ze erin om dat heel persoonlijk te maken door de manier waarop ook diverse kunstenaars over dit thema exposeren. Om heel stil van te worden….

We wandelen verder via Stalins birthdaycake richting het Radissonhotel en komen onverwacht bij een Lido uit. Dat is een restaurantketen met een La Place-achtige formule waar je met zijn tweeën voor €8,– heel behoorlijk kunt eten: 🔝 Daarna gaan we toch nog naar het Radissonhotel waar je in de skybar op de 27e etage een mooi uitzicht op Riga hebt met voor ons na één dag hier, al heel wat herkenbare punten.

Tot slot gaan we nog even de Russisch Orthodoxe kerk in waar ik snel toch een paar foto’s maak, hoewel het verboden is volgens het bordje. Is het minder erg als ik zeg dat ik de tekst niet kon lezen?

De rest van de middag brengen we op een terrasje door en vanavond gaan we middeleeuws eten in een kelder in de oude stad.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Een reactie op Letland-Riga

Reacties zijn gesloten.