Krujë

6 juni

We rijden weer een stukje verder naar het zuiden, naar Krujë. Dit dorp/deze stad staat bekend om zijn Bazaar uit de 15e eeuw.

Onderweg bezoeken we in Lezhë nog een beroemd gedenkteken van Skanderbeg. Wikipedia schrijft:
Skanderbeg (AlbaneesSkënderbeu), geboren als Gjergj Kastrioti (6 mei 1405 (?) – Lezhë17 januari 1468) was een Albanese edelman en militaire commandant en wordt in het algemeen beschouwd als de nationale held van de Albanezen. Hij verwierf vooral bekendheid als bestrijder van het Ottomaanse Rijk. Als leider van een verbond van Albanese edellieden, de Liga van Lezhë, boekte hij in een reeks veldslagen opmerkelijke resultaten, die hem de eretitel Draak der Albanezen opleverden.

Gjergj Kastrioti (Skanderbeg)
14051468, (62 jaar)
Van Skanderbeg bestaan alleen postume, gefantaseerde, portretten.
Generaal van het Leger van Albanië
Periode14441468
OpvolgerLekë Dukagjini
OverledenLezhë Albanië
VaderGjon Kastrioti
MoederVojsava Tripalda
Dynastie Kastrioti
PartnerDonika Arianiti


We vinden een super-kleine camping bovenin Krujë en er staat 1 andere camper (onze Duitse buren die we net verlaten hebben) en weer geven ze nuttige info. De eigenaar komt pas tussen 16.00 en 17.00 uur en we kunnen gaan staan waar we willen (natuurlijk niet op de plek van de Italiaanse dame die 10 seconden voor ons de camping opreed en hevig staat te zwaaien en gebaren en nee-schudden naar een door haar beoogde plek. We zouden niet eens willen, want we zoeken deze keer echt een plek met de meeste schaduw en niet met het mooiste uitzicht. Dat lukt heel goed: we staan prima.

Als de zon wat minder hard brandt, rond de klok van 6, fietsen we naar het centrum om naar de bazaar te gaan. Het is een mooi straatje, maar elk huis is omgetoverd in een afschuwelijke toeristenwinkel met prullaria en zgn.antiek. We zijn er eigenlijk snel uitgekeken, zoeken nog tevergeefs naar een grote supermarkt die er zou moeten zijn en belanden uiteindelijk weer bij het Garden restaurant in ons eigen straatje voor een klein hapje (dit is ons vanmiddag ook uitstekend bevallen).

Het is een lekkere zachte avond en gelukkig koelt het een beetje af zodat we lekker op tijd naar bed kunnen en goed slapen.

Morgen gaan we naar Camping Tirana (je raadt het al: vlakbij de hoofdstad Tirana) om meerdere redenen.
We willen zeker de hoofdstad bezoeken met een aantal highligts én we gaan ook naar de dokter en/of ziekenhuis omdat de pijn in mijn rug (en echt flinke pijn…) maar niet minder wordt: we willen nu wel eens weten waar die vandaan komt (iets met de organen, spieren, botten, zenuwen?) en of er iets tegen te doen is, zodat ik wat beter vooruit kan ook zonder paracetamol.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.